sztklaraovoda@gmail.com 06-48/560-563

Méhecske csoport – 2023/2024

Méhecske csoport 2023/2024 nevelési év

Assisi Szent Klára Római Katolikus Óvoda

Méhecske csoport 2023/2024 nevelési év

Óvodapedagógus: Beresnyákné Ujvári Zita
Pedagógiai asszisztens: Varkolyné Mihály Beáta
Dajka: Spisák Tiborné

A gyermekcsoportot 3-6 éves korú gyermekek alkotják. A gyermekek hátrányos helyzetű családokból jönnek. Egy kisfiú kivétel ez alól. Többségük szeretetteljes, gondos szülői háttérrel rendelkezik, nehéz anyagi helyzetük és sajátos szemléletmódjuk ellenére. A szülők biztosítják a gyermekek szükséges felszerelését és az óvoda rendezvényeit is támogatják. Az óvoda szokás-és szabályrendszerét következetes és szeretetteljes dolgozói hozzáállással fogadtatjuk el a kis óvodásokkal és a családokkal egyaránt.

A Méhecske csoportban van 4 testvérpár, ami nagy segítség a kistestvéreknek a beilleszkedésben. Arra azonban ügyelünk, hogy a kicsik ne vonjanak el túl sok energiát a nagyoktól, ill. azért is, hogy a kisebbek is kerüljenek kapcsolatba más gyermekekkel. A kis ,,Méhecskék” játéktevékenysége sokat fejlődött, életkori sajátosságaiknak megfelelő szinten áll: a kisfiúk legtöbb tevékenységet az építőszőnyegre tervezik. Szép,,alkotásokat” valósítanak meg, melyeket már más csoportba járó ovisok is megcsodálnak és ötletet merítenek ezekből.

A kislányok a babaszobában tevékenykednek legszívesebben. Szívesen nézegetnek képeskönyveket, rajzolnak, színeznek, konstrukciós játékokkal tevékenykednek. Örömömre szolgál, hogy –főként a tanköteles gyermekek- kedvelt elfoglaltsága a társasjáték és a különböző puzzle kirakása. A játékelrakás is megszokássá vált, így ez sem jelent számukra problémát.

Az ismeretszerző tevékenységek során jól motiválhatók csoportom tagjai. Képességeiket tekintve legtöbbjük differenciált fejlesztésre szorul, de apró lépésekkel haladunk előre. Csodaként élik meg a közös imádságokat, meghitt beszélgetéseket, melyek mindennapjaink részévé váltak.

Igyekszem velük sokat sétálni, megfigyelni a teremtett világ szépségét és változásait, hogy kitáruljon számukra a világ.

Összességében egy összeszokott, jó közösséget alkotnak a Méhecske csoport tagjai, akik szívesen jönnek óvodába és élvezik annak minden pillanatát. Felnőtt-gyermek, gyermek-gyermek kapcsolata harmonikus.

,,A gyermek olyan, mint egy pillangó a szélben.
Néhány magasabbra tud repülni, mint mások,
de mindegyik a legjobb tudása szerint repül.
Miért is hasonlítanád össze őket?
Mindegyik más, mindegyik különleges, mindegyik gyönyörű.”

/ismeretlen szerző/

Méhecske csoport